Att känna sig ensam och undra hur man ska bryta isoleringen? Om man är 75 år eller äldre och dessutom hanterar psykisk ohälsa, då är man inte ensam om att känna så här. Ensamheten kan vara tuff och den påverkar faktiskt fler än vi tror. Den goda nyheten är att man inte behöver vara maktlös i denna situation. Det finns hjälp att få och saker man själv kan göra för att förbättra sin livssituation.Det finns ett antal konkreta steg man kan ta för att förändra vardagen till det bättre. Det finns hjälp och resurser samhället kan erbjuda, det gäller bara att hitta dem.
Att Bryta Ensamheten
Ensamhet är en känslig fråga som många äldre brottas med, och när du lägger till utmaningar som psykisk ohälsa, ekonomiska begränsningar och bristen på digitala verktyg, blir det ännu svårare. Men det finns sätt att hantera detta komplexa problem. Nedan lite om både vad man som individ kan göra och vad man kan förvänta sig av samhället.
Stöd och Resurser
Individuell Planering:
Om du har en psykisk diagnos och är i kontakt med vården bör du kunna få en individuell vårdplan som tar hänsyn till hela din livssituation, inklusive behovet av sociala kontakter.
Psykosocialt Stöd:
Detta inkluderar allt från samtalsstöd och terapi till stöd i att skapa och upprätthålla sociala relationer.
Dagverksamheter:
Många kommuner har dagverksamheter anpassade för personer med psykisk ohälsa, där du kan delta i olika aktiviteter och knyta sociala kontakter.
Tillgänglighet och Anpassning
Hemtjänst och Stöd:
Om du har svårt att ta dig ut, kan du ha rätt till insatser som kommer hem till dig för att minska ensamhet, som till exempel ”vänskaplig visit”.
Anpassade Aktiviteter:
Det bör finnas möjligheter för anpassade fritidsaktiviteter som inte kräver stora sociala ansträngningar men som ändå bryter isolering.
Målgruppsfokuserade Insatser
Specialiserade Mötesplatser:
I vissa kommuner finns mötesplatser enbart för personer med psykisk ohälsa. Där kan du träffa andra som förstår din situation bättre.
Kontaktperson/Stödperson:
I vissa fall kan du ansöka om att få en kontaktperson genom kommunen, som kan hjälpa dig med att komma ut, sköta ärenden eller bara vara någon att prata med.
Tillgänglig Information:
Information om de stöd som finns bör vara lättillgänglig och tydlig, och helst förmedlad på flera olika sätt: skriftligt, muntligt och kanske även genom föreläsningar eller informationsträffar.
Det är viktigt att känna till att det finns skräddarsydda stöd och resurser för just den enskilde. Eftersom behoven kan variera mycket från person till person skall man kunna förvänta sig en viss flexibilitet och anpassning från samhällets sida. Det första steget är oftast att ta kontakt med vården eller socialtjänsten för att se vilka möjligheter som finns för just den enskilde.
Att ta itu med ensamhet och psykisk ohälsa är ingen liten sak. Det kräver mod, styrka och en vilja att göra förändringar. Men vet man vad? Varje litet steg man tar är en framgång, en liten seger i kampen mot ensamhet. Och man behöver inte göra det på egen hand. Det finns männi-skor och organisationer som verkligen vill hjälpa och stödja dig på din resa. Den här bloggposten har gett dig några verktyg och riktlinjer, men det här är bara början. Det finns en värld full av möjligheter och aktiviteter där ute, allt från gratisevenemang i din lokala församling till stöd-grupper och individuella vårdplaner skräddarsydda för dig. Så varför inte börja idag? Kanske kan man ringa en vän man inte har talat med på länge eller kanske kan man boka en tid med din läkare för att prata om ditt mående. Vad man än väljer att göra, kom ihåg att varje steg framåt är ett steg närmare ett mer uppfyllande liv. Så sätt igång. Livet är för kort för att spenderas i ensamhet. Låt oss fylla det med hopp, aktivitet och gemenskap, en dag i taget.
Äldre och vi
13 oktober 2023
Idag är det något som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet än det får. När vi snackar psykisk hälsa, hur ofta pratar vi om våra äldre? Det är dags att byta fokus lite och zooma in på äldrepsykiatri, och speciellt hur det ser ut här i våra egna regioner, Stockholm, Södermanland och Gotland
LÄS MERÄldrepsykiatri
3 November 2023
Ah, äldrepsykiatri, det där ämnet som vi alla tycker borde få mer uppmärksamhet men som ofta göms undan i skuggorna. Det är som att vi har en garderob full av ouppackade lådor märkta "för komplicerade att hantera". Men låt oss nu, för en stund, släppa ut detta ämne ur garderoben och prata öppet om det, kanske till och med med en nypa humor och en skvätt sarkasm.
LÄS MERMå bra
10 November 2023
Så sitter jag här och funderar på hur man kan leva längre och må bra hela livet. Tja, jag kan inte erbjuda något mirakelmedel eller en hemlig källa till evig ungdom, men jag kan dela med mig av några knep som forskningen säger kan hjälpa oss på vägen. Och det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.
LÄS MER