Så sitter jag här och funderar på hur man kan leva längre och må bra hela livet. Tja, jag kan inte erbjuda något mirakelmedel eller en hemlig källa till evig ungdom, men jag kan dela med mig av några knep som forskningen säger kan hjälpa oss på vägen. Och det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.
Först och främst har vi generna. Ja, de små DNA-snuttarna som vi får från våra föräldrar och som vi inte kan göra så mycket åt, eller? Jo, faktiskt. Olle Melander, den här supertalangen inom medicin, säger att även om generna ger oss vissa förutsättningar, kan vi lura dem lite. Han själv har gjort det till sitt livsprojekt att bevisa att generna inte är gudomliga domare som bestämmer när vår tid är ute.
Så vad är hans storslagna plan? Jo, att aldrig äta sig helt mätt. Tänk dig det – att gå från middagsbordet med ett litet utrymme kvar i magen. Det är som att gå från bio innan filmens klimax, men tydligen kan det förlänga våra liv. Forskning på Okinawa, den där ön i Japan där de lever för evigt, visar att de inte äter sig proppmätta. De är som gourmetrestaurangbesökare som säger, "Ja tack, jag är mätt, men jag sparar plats för efterrätten." Och det verkar fungera för dem.
Nu kanske du tänker, "Men jag älskar ju att käka tills jag rullar från bordet." Oroa dig inte, du behöver inte sluta äta god mat. Bara sluta när du är ungefär 80 procent mätt. Det är som att ha en inbyggd gasmätare i magen. Om du är en muskelbyggare och tränar med vikter, kan det här vara svårt att gilla, men varför inte ge det ett försök? Det är som att hålla en plats i kö för ditt eget liv.
Förutom att äta som om du har en evig buffé framför dig, kan motion vara nyckeln till att bryta sig ur genernas grepp. Olle Melander har blivit en träningsnörd, och han ser det som en tävling mot sig själv. Det låter som en rolig utmaning, eller hur? Att försöka slå sitt eget rekord i att springa runt kvarteret, eller att lyfta hantlar tills du är så stark som en superhjälte. Och det är ju faktiskt en tävling – mot klockan.
Men det är inte bara mat och träning som påverkar hur länge vi lever. Tobak och alkohol är också med i leken. Rökning kan tydligen förkorta livet med flera år, även om det finns några få människor där ute som röker som ånglok och ändå lever till de är hundra. Det måste vara de där supergenerna igen.
Vad gäller alkohol, så verkar det som om måttlighet är nyckeln. Ett glas vin om dagen sägs vara det bästa receptet för ett långt och friskt liv. Så slå inte i botten på vinflaskan, även om du är övertygad om att rödvin är en källa till evig ungdom. Måttlighet, min vän, måttlighet.
Slutligen, för att runda av det hela, har sociala faktorer och meningen med livet en överraskande stor inverkan på vår hälsa. Att vara socialt aktiv och känna att livet har en mening är lika viktigt som allt det där andra vi har pratat om. Det handlar inte bara om att träffa människor, utan också om att hitta det som gör livet meningsfullt för dig. Kanske är det att ta hand om ett husdjur, vara en del av en familj eller bara hänga med vänner och prata om meningen med livet över en kopp kaffe.
Så, sammanfattningsvis, att leva länge och må bra handlar inte bara om att försöka lura generna och äta mindre. Det handlar också om att ha kul med träning, vara försiktig med tobak och alkohol, och hitta meningen med livet i det som gör dig lycklig. Så varför inte ge det en chans? Vem vet, du kanske är på väg mot ett liv som är längre och bättre än du någonsin kunde föreställa dig.
Ha nu en bra helg, fira den med att gå ut i höstvädret och ta en promenad, samt njut av årstiden, även regn och slask har sin tjusning.
//C