RSMH Blog

6 Juni
Nationaldagen

article image

Nationaldagen 6 juni 2024:
En Dagsäventyr i Stockholm

Ah, nationaldagen! 6 juni, den svenska sommaren har precis börjat visa sig från sin bästa sida, och Stockholm står i full blom. Det är den dagen på året när vi alla samlas för att fira vårt land med flaggor, sång och ett sprudlande humör.

Jag vaknade tidigt den här dagen, solen sken redan starkt genom fönstret och fåglarna kvittrade som om de hade fått för mycket kaffe. En snabb frukost och jag var redo att ge mig ut på stan. Nationaldagen är en av de där sällsynta dagarna då Stockholms gator fylls av människor i en gemensam, nästan barnslig, glädje.

Första stoppet? Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Detta evenemang har blivit en tradition för mig och mina vänner. Det är något magiskt med att se dessa kraftfulla hästar rusa fram över gräset, deras manar fladdrande i vinden. Och vilken syn det är! Folk i sina finaste sommarkläder, picknickfiltar utspridda över hela området, och doften av nyklippt gräs blandad med popcorn och sockervadd. Det är som en stor folkfest, där alla är inbjudna.

Vid galoppbanan råder en uppsluppen stämning. Barn springer omkring med små svenska flaggor, vuxna skrattar och samtalar. En äldre herre med en glass i handen hejar entusiastiskt på sin favorit, och jag kan inte låta bli att le åt hur hela staden tycks ha samlats här. Till och med solen verkar njuta av spektaklet och skiner utan en enda molntuss i sikte.

Efter några spännande lopp bestämmer vi oss för att promenera mot stadens kärna. Vägen leder oss genom Djurgården, där träden bildar en grön allé och vattnet glittrar i solen. Vi stannar till vid en glasskiosk och njuter av en svalkande paus. Stockholm på nationaldagen är verkligen något speciellt. Det är som om hela staden tar ett djupt andetag och bara njuter av att vara precis där den är.

Vidare in mot stan, förbi Skansen där det sjungs nationalsånger och hålls tal, märker vi att det finns en viss lättsamhet i luften. Det är som om alla, bara för en dag, glömt bort vardagens bekymmer och istället fokuserar på det fina med att vara svensk. Flaggor vajar från alla möjliga byggnader och människor är klädda i blått och gult.

Vi når Kungsträdgården, där det pågår en stor konsert. Musiken ekar mellan husväggarna och folk dansar på torget. Jag kan inte låta bli att ryckas med i rytmen och finner mig själv dansande med både vänner och främlingar. Det är något med musikens kraft som för oss samman, oavsett var vi kommer ifrån.

När kvällen närmar sig och solen sakta börjar sjunka ner över horisonten, inser jag att denna dag har varit mer än bara ett firande. Det har varit en påminnelse om gemenskap och glädje. Stockholm har förvandlats till en festplats där alla är välkomna. Vi har delat skratt, sånger och minnen, och jag kan inte annat än känna en djup tacksamhet över att få vara en del av detta.

Medan vi långsamt vandrar hemåt, med benen trötta men hjärtat fyllt av glädje, tänker jag på hur dessa stunder skapar en känsla av samhörighet. Vi stannar till vid en liten park på vägen och ser barn leka i kvällssolen, deras skratt klingande som musik i öronen. Det är i sådana ögonblick jag inser hur viktiga dessa gemensamma stunder är.

Vi når slutligen hem, och jag sätter mig på balkongen för att njuta av den sista glöden från dagens sol. Tankarna vandrar tillbaka till morgonens galopp, eftermiddagens promenad genom Djurgården, och den magiska stämningen vid Kungsträdgården. Nationaldagen är inte bara en dag i kalendern, det är en påminnelse om allt det fina vi har tillsammans.

Jag ser redan fram emot nästa års firande, när vi återigen samlas för att fira vårt land och varandra. För det är i dessa enkla, meningsfulla stunder, som vi verkligen förstår vad det innebär att vara en del av något större. Och medan natten sänker sig över Stockholm, känner jag en varm känsla av glädje och tacksamhet för den här dagen och allt den har gett. Nationaldagen är en hyllning till Sverige, och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira det på.

//C
240607