RSMH Blog

Ett liv med oinbjudna gäster

article image

Om man skulle bjuda in rösthörare till middag, skulle man behöva förbereda sig på några extra platser vid bordet. För även om dessa platser verkar tomma för oss, är de allt annat än det för våra gäster.

Tänk dig att du har en radiosändare i ditt huvud. Men istället för att välja kanal, väljer kanalen dig. Ena dagen spelar den dina favoritlåtar, andra dagen kritiserar den din frisyr, och det finns ingen avstängningsknapp.

Men här kommer twisten: dessa röster, hur verkliga eller påhittade de än må vara, är en del av rösthörarens vardag. De kan vara rådgivare, kritiker, eller till och med vänner. När man tänker på det, är det kanske inte så annorlunda från våra egna inre dialoger, där vi själva spelar rollen som både kritiker och stödjare.

Det fascinerande är att trots det ofta stigmatiserande perspektivet på rösthörande, finns det de som ser detta som en berikande, om än utmanande, aspekt av deras liv. Föreställ dig en värld där din inre monolog ibland får sällskap av andra röster. Vissa dagar är de som gamla vänner som delar visdom med varandra, andra dagar som irriterande grannar som inte vet när de ska sluta prata.

En sak som är viktig att förstå är att rösthörandets natur varierar starkt från person till person. För någon är rösterna en konstant närvaro, för en annan en sporadisk gäst. Vissa rösthörare lär sig att leva med sina röster, att förhandla och till och med uppskatta den extra dimensionen i deras tankevärld.

Men det är inte alltid en dans på rosor. För många kan rösterna vara kränkande, skrämmande och överväldigande. De kan instruera, kritisera, och ibland rentav hota. För dessa individer är rösthörande inte en excentrisk vän, utan en plågoande som kan kräva professionell hjälp och stöd.

Men låt oss inte glömma att rösthörande, även i sina mest utmanande former, är en del av den mänskliga upplevelsen. Den utmanar våra föreställningar om normalitet och påminner oss om hjärnans komplexitet och dess förmåga att skapa världar inom världar.

I slutändan är rösthörare inte så annorlunda från oss andra. De har bara en extra dimension i sitt sinne, en som ibland är en källa till visdom, ibland till bekymmer. De påminner oss om att vårt inre landskap är rikt och mångfacetterat, och att det att vara mänsklig innebär att navigera i en värld där gränsen mellan det inre och det yttre ibland kan vara hårfin.

Så nästa gång vi hör någon nämna rösthörare, låt oss inte tänka på dem som främmande eller avvikande. Istället, låt oss fundera på vilken radiostation vi skulle vara, om våra egna tankar sändes ut på frekvenserna i våra hjärnor. Kanske skulle vi då inse att vi alla är lite av rösthörare, på vårt eget unika sätt.

Ha en bra helg.

//C
240119