RSMH Blog

Valborg.

article image

Valborgsmässoafton, ofta bara kallad Valborg, är en av de där festligheterna som markerar ett riktigt skifte i årstiderna här i vårt avlånga land. Den 30 april varje år tar vi oss an den traditionsenliga firandet med en entusiasm som om vintern aldrig kommer tillbaka. Men varför firar vi egentligen Valborg och vad står denna dag för?

Historiskt sett sträcker sig Valborgs traditioner tillbaka till medeltiden och har sina rötter i det forntida firandet av vårens ankomst. Datumet sammanfaller med helgonet Valborgs dödsdag, som var en vördad figur i Tyskland under 700-talet. Hon blev känd för sitt arbete med att sprida kristendomen och blev helgonförklarad den 1 maj. I Sverige knöts Valborg till vårens ankomst och blev en dag då man skyddade sig mot onda makter och häxor som ansågs vara särskilt aktiva just denna natt. Det är här vi kan hitta ursprunget till de majbrasor som blivit så ikoniska för firandet.

I dagens firande av Valborgsmässoafton blandas gamla traditioner med nya inslag. Det centrala i firandet är fortfarande majbrasorna. Dessa stora eldar tänds på många håll runt om i Sverige som ett symboliskt sätt att skrämma bort onda andar och häxor – även om de flesta av oss idag ser det mer som en trevlig samlingspunkt än en nödvändig skyddsritual. Kring dessa eldar samlas människor för att sjunga vårsånger, en tradition som hålls vid liv av studentkörer runt om i landet. Det är en mäktig syn att se eldens sken spegla sig i glada, förväntansfulla ansikten.

Men Valborg är inte bara brasor och sång. För många studenter har Valborgsmässoafton en särskild betydelse. I universitetsstäderna som Uppsala och Lund förvandlas dagen till ett stort kalas där champagnefrukostar, flottar på ån och spontana trädgårdsfester är lika delar av firandet som de traditionella brasorna. Detta studentikosa firande visar på en annan sida av Valborg – en dag fylld av frihet och förlösande skratt efter en lång och mörk vinter.

För barnfamiljer kan Valborg också innebära en möjlighet att lära de yngre om svenska traditioner. Många lokala föreningar och organisationer arrangerar familjevänliga aktiviteter som ansiktsmålning, lekar och berättelser kring elden. Det blir ett tillfälle att tillsammans som familj välkomna våren.

Vad kan då vi ta med oss från Valborg? Förutom att det är en dag för fest och sammanhållning, är Valborg en påminnelse om naturens cykler. Från det att de första vårlökarna tittar upp, till den ljusaste sommarnatten och vidare till höstens första frostnätter, lever vi i en värld där årstidernas växlingar påverkar allt från vår mat till våra festligheter.

Så när brasorna tänds den här Valborgsmässoafton, oavsett om du står i en folksamling i en universitetsstad eller hemma i trädgården, så är det en chans att stanna upp. En chans att påminna oss om att vintern är över och att vi har en hel sommar framför oss att se fram emot. Och det, om något, är värt att fira.

240430
//C