RSMH Solna Sundbyberg

Och plötsligt var det afton……..
1920-05-05 - 2019-01-25


Herta Fischer somnade in natten till den 25 januari 2019.
Herta Fischer föddes i Wien 1920 och debuterade som konsertpianist som sjuåring. Hon kom till Sverige som artonåring 1938, då hon flydde den oroväckande utvecklingen i Österrike tillsammans med sin mor.
Herta, som redan då varit konsertpianist i flera år, kom sedan att stanna i Sverige och blev med tiden en etablerad kulturpersonlighet som mötte stora musikaliska framgångar i sitt nya hemland.
Vid ett tillfälle berättade hon om en oförglömlig upplevelse, hon fick ge en pianokonsert i en gruvort i Kiruna, man hade tagit ned en flygel som man med stor möda lyckats stämma och balansera i den för flygeln ovana miljön. Den spelningen gjorde ett mycket stort intryck på henne var ett kärt minne.

Hon var under många år en engagerad politiker och satt bland annat i landstinget i runt 30 år för V’s räkning, och på senare år var hon engagerad i kommunpolitiken i Solna Sundbyberg. Utöver sin politiska bana var Herta mycket engagerad i personer med psykisk ohälsa. Hon var drivande i den lokala RSMH föreningen i Solna Sundbyberg ända fram till sin bortgång. Hon hade flera förtroendeuppdrag inom RSMH, hon var bland annat både valberedare och revisor i RSMH-distriktet, medlem i flera förtroenderåd, utöver detta som sagt, arrangör av olika kulturella evenemang, men framförallt en mycket mycket god medmänniska med enorm empatisk förmåga.

Den 20 april 2014 sändes ett radioprogram om och med Herta där hon berättar om sin kärlek till musiken, sin relation till pianot och politiken och om de dramatiska första åren som ung pianist i Sverige. I programmet spelar hon musik av Mendelssohn, Haquinius, Honegger, Milhaud, Eisler och flera andra av sina favoritkompositörer.

För att lyssna till programmet klicka här.

Herta Fischer blev 98 år gammal.

Ange ditt namn
Ange din e-post

Om du vill att vi skall kontakta dig är det
viktigt att du meddelar oss din mailadress.MeddelandeRSMH:s lokalförening i Solna/Sundbyberg är en relativt liten men växande organisation.
Vår viktigaste uppgift är kamratstöd. Vi vill bryta isolering och ensamhet, stärka ditt självförtroende och hjälpa dig från passivitet till aktivitet.
Vi är en demokratisk organisation där varje medlem påverkar våra aktiviteter och vår verksamhet.
Du bestämmer vad RSMH Solna Sundbyberg kan göra just för dig.
Våra aktiviteter är studier och utbildning-ar av olika slag, teaterbesök, utställningar, kräftskivor, skärgårdsutflykter mm. Vår förträffliga tidskrift Revansch som ges ut av RSMH Riks och utkommer 6 gånger/år ingår i medlemsavgiften som för närvarande är 100 kr/år.

För eventuellt medlemsskap och information
RING
RSMH Distriktet Stockholm Gotland
08 644 62 20

Gå inte framför mig!
Jag orkar inte hålla takten.
Gå inte bakom mig!
Jag vågar inte möta allting först.
Gå bredvid mig och bli min vän!
Albert Camus